Čokoládové guľky s veľmi jemnou čerešňovou náplňou sú u nás doma už roky nenahraditeľnou maškrtou

Tento luxusný dezert spája nadýchaný kakaový korpus, sladko-kyslú čerešňovú náplň a lahodnú čokoládovú polevu.

Perfektný na slávnostné príležitosti alebo ako špeciálna pochúťka pre milovníkov čokolády.

Na prípravu tohto receptu budeme potrebovať tieto ingrediencie:

Na cesto:

  • 4 vajcia
  • Štipka soli
  • 100 g cukru
  • 8 g vanilkového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 30 g kakaového prášku
  • 25 g kukuričného škrobu

Na čerešňový džem:

  • 300 g čerstvých alebo mrazených čerešní
  • 50 g cukru
  • 50 ml vody
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 50 ml vody na rozmiešanie škrobu
  • 6 g želatíny
  • 45 ml vody na želatínu

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g čokolády

Takto budeme v recepte postupovať:

1. Príprava cesta:

  1. V miske vyšľahajte vajcia, štipku soli, cukor a vanilkový cukor, kým nevznikne hustá, svetlá pena.
  2. V druhej miske zmiešajte hladkú múku, kakao a kukuričný škrob. Túto suchú zmes preosejte k vajíčkovej pene a jemne premiešajte vareškou, aby ste zachovali nadýchanosť.
  3. Cesto vylejte na plech (rozmer 32 × 37 cm) vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite. Pečte pri 180 °C približne 15 minút. Po upečení nechajte vychladnúť.

2. Príprava čerešňového džemu:

  1. Želatínu zmiešajte s 45 ml vody a nechajte napučať.
  2. Čerešne, cukor a 50 ml vody dajte do hrnca a varte na miernom ohni, kým čerešne nezmäknú.
  3. Kukuričný škrob rozmiešajte v 50 ml vody a pridajte ho do hrnca. Dôkladne premiešajte a povarte 3 minúty, kým zmes zhustne.
  4. Nakoniec pridajte napučanú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. Nechajte vychladnúť.

3. Príprava čokoládových formičiek:

  1. Čokoládu nasekajte na malé kúsky a roztopte vo vodnom kúpeli.
  2. Silikónové alebo iné formičky dôkladne potrite roztopenou čokoládou, aby vytvorila hladkú vrstvu. Formičky vložte do chladničky na 15 minút.

4. Skladanie dezertu:

  1. Z upečeného korpusu vykrojte kolieska (veľkosti formičiek).
  2. Do čokoládových formičiek navrstvite čerešňový džem a na vrch položte koliesko cesta. Dezerty vložte do chladničky a nechajte stuhnúť aspoň 4 hodiny.

5. Dokončenie:

  1. Po stuhnutí vyberte dezerty z formičiek.
  2. Vrch dozdobte roztopenou čokoládou alebo podľa vlastného vkusu.

Video recept:

Tip na podávanie

Servírujte dezert vychladený, ideálne s kopčekom šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny. Tento dezert nielenže krásne vyzerá, ale aj skvele chutí!

Dobrú chuť! 🍒🍫

Zdieľajte tento recept a potešte svojich priateľov, ktorý si ho tiež určite zamilujú.