Akokoľvek sa chcete chutne najesť, mali by ste sa vyhýbať niektorým jedlám nalačno, ak nechcete čeliť tráviacim problémom.
Odborníci na výživu tvrdia, že človek by sa mal zamyslieť nad svojimi stravovacími návykmi, ak po jedle pociťuje nepohodlie, najmä po raňajkách.
Aké potraviny môžu zhoršiť trávenie? Dnes si odpovieme, ktoré produkty by ste nemali jesť nalačno.
Káva
Je pravda, že niektorí ľudia si nevedia predstaviť svoje ráno bez šálky kávy, no možno budete sklamaní: táto tekutina nie je tou najlepšou voľbou. Šálka kávy hneď po prebudení vedie k tvorbe žalúdočnej šťavy. Káva vypitá nalačno dráždi žalúdočnú sliznicu a spôsobuje nevoľnosť, tráviace ťažkosti atď.
Kukuričné vločky
Početné reklamy v televízii a na internete povzbudzujú človeka k tomu, aby si myslel, že suché raňajky nielen dodajú sviežosť, ale aj vyživujú telo vitamínmi a stopovými prvkami. Suché raňajky však, žiaľ, nie sú veľmi zdravým produktom. Suché raňajky sú vlastne jednoduché sacharidy, ktoré zvyšujú hladinu glukózy v krvi, čím sa človek rýchlo zasýti a môže vám rýchlo vyhladnúť a v konečnom dôsledku to len zaťaží trávenie.
Sladké pečivo
Samozrejme, niekedy si človek chce vychutnať lahodnú vianočku, či donut s čajom, ale mali by ste vedieť, že sladké pečivo stimuluje pankreas a produkciu inzulínu.
Neustále skoky v glukóze majú negatívny vplyv na ľudské telo. V prvom rade sa človek necíti sýty a po pol hodine ide opäť do kuchyne hľadať občerstvenie. Po druhé, môžete získať kilá navyše, čo je tiež príčinou zvýšenej hladiny inzulínu v krvi.
Čo sa týka kváskového pečiva, tiež nie je najlepšou voľbou. Kvasinky spôsobujú bolesť, nepohodlie a plynatosť v črevách. Ak človek nevie povedať „nie“ pečivu, mal by sa jeho konzumácia znížiť aspoň na 1-2 krát týždenne.