Dnes sme si pre Vás pripravili recept na výbornú maškrtu, ktorá vyzerá ako šachovnica.
Chutí naozaj na jednotku a už na pohľad okamžite zaujme.
Všetci na oslave pýtali recept!
Budeme potrebovať nasledovné ingrediencie:
Na obe cesta sú ingrediencie rovnaké, do toho kakaového potom dáte iba dve lyžice kakaového prášku.
Cesto:
- 8 vajec
- 150 gramov cukru
- 7 lyžíc múky/ hladká
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- štipka soli
- 2 lyžičky vanilkového cukru
Čokoládový krém:
- 400 gramov horkej čokolády na varenie
- 500 mililitrov smotany na šľahanie (30%)
- Na dekorácie 100 gramov bielej a horkej čokolády
Takto budeme v recepte postupovať:
- Pracujte v dvoch misách, jedna bude určená pre vanilkové cesto a jedna pre to kakaové. Suroviny si rozdeľte zhruba na polovicu (4 a 4 vajcia, 75 a 75 gramov
- Najskôr si oddeľte starostlivo žĺtky od bielkov a z tých potom vyšľahajte tuhý sneh. Do tuhého snehu potom postupne ručne primiešavajte cukor práškový aj vanilkový.
- Následne do bielkovej hmoty vložte aj vaječné žĺtky a kypriaci prášok, všetko riadne premiešajte. Obe hmoty potom rovnomerne rozprestrite na 2 plechy vystlané papierom na pečenie s rozmermi asi 18 x18 centimetrov a dajte do rúry upiecť asi na 30 minút pri 180 stupňoch Celzia. Cesta na plechu dávajte do rúry po jednom. Oba upečené korpusy potom nechajte vychladnúť.
- Krém zhotovíte tak, že horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešate k nej postupne smotanu, musí byť izbovej teploty. Vytvoríte homogénnu hustú hmotu, ktorú necháte vychladnúť.
- Tvorenie šachovnice pomocou korpusov. Je potrebné, aby ste si teraz vytvorili jednotlivé štvorce, ktoré budete do seba skladať z čokoládového a vanilkového korpusu. Ako šablóny môžete použiť štvorce vytvorené z kartónu. Postačí však aj obyčajný papier. Pripravte si šablóny štvore rôznych veľkostí a postupne oba korpusy podľa nich vyrezávejte nožom.
- Výsledné štvorce potom ešte orežte vnútri, aby ste utvorili len štvorcové rámy. Tieto rámy potom budete striedavo skladať dohromady, najprv vanilkový korpus, potom čokoládový, zase vanilkový, a tak stále dokola, než vyplníte celý štvorec. Vznikne vám tak vo výsledku štvorec dvojfarebný. Tak vytvoríte asi 4 poschodia na tortu.
- Hotovou čokoládou vanilková poschodia potom pomocou krému pripevnite na seba. Korpusy môžete pokvapkať aj cukrovým sirupom, ktorý si ľahko urobíte z vody a cukru. Krému dávajte medzi jednotlivé poschodia dostatok.
- Keď máte skompletizované, krém navrstvite aj na vrch a boky torty, skrátka po celej ploche. Keď krémom tortu potriete, zarovnajte a nechajte v chladničke stuhnúť. Medzi tým si pomocou horkej a bielej čokolády pripravte dekorácie, ktoré dotvoria celkový dojem.
- Na papier na pečenie vylejte pruhy rozpustenej horkej a bielej čokolády a nechajte stuhnúť.
- Potom z plátov tvorte kocky na „šachovnici“.
- Čokoládové štvorce potom klaďte na vrchnú stranu tortx, podľa vzoru šachovnice. Všetko potom nechajte ešte vychladiť.
Video postup:
Mňam!
Máme hotovo!
Zdieľajte tento recept, Vaši priatelia si ho určite zamilujú.
Nezabudnite dať LIKE na našu Facebook stránku, ak chcete vidieť nové recepty každý deň.
zdroj: www.youtube.com/watch?v=LvBMDR6Vw0I / PAZANDA. UZ